Nagy segítség lehet saját működésünk megértésében, ha tudjuk, hogy mely elemek dominálnak személyiségünkben. Vegyünk például egy tűz – víz típust. Ami elsőre eszünkbe jut erről a két őselemről, hogy a víz kioltja a tüzet, de ha tovább gondoljuk a tűz fel is forralhatja azt. Mikor a víz az úr, akkor álmodozhat, elmélkedhet, nehezen tarthatja a határidőket, már az is problémát okozhat, ha valahová időre kell mennie. Ez nem azt jelenti, hogy működésképtelen, csak ilyenkor kicsit több energia kell, hogy a valóságban tudjon maradni és működtesse a hétköznapokat. Mikor a tűz dominál, akkor minden azonnal kell, legyen meg rögtön, és gyors mint a villám. Ilyenkor úgy érzi, egy nap alatt egy hétre való teendőt képes elvégezni és ez is történik, mert ennek a kimozdító, indító forrongó energiának látható eredménye van. Segítek beazonosítani magadban az alapenergiákat és mutatok alternatívát ezek kellemes elvezetésére, felhasználására.

Írta: Németh Krisztina

Kezdetben volt az ősegység, ebből indult minden. Ez a forrás- vagy ősenergia esett szét a kiáradó, bentről kifelé forgó, aktív férfi- és a befogadó, kintről, spirálisan befelé forgó, passzív női energiára. Ez a két energia tovább esett két-két ellentétpárra, ami a négy ősminőség: a száraz, a nedves, a hideg és a meleg. A száraz és a meleg találkozásával létrejött a tűz, a száraz hidegből a föld, a nedves melegből a levegő és a nedves hidegből a víz elem. Segít megérteni saját viselkedésünket és közelebb visz önmagunkhoz, ha megismerjük, hogy az őselemek szempontjából mi az, ami személyiségünk alapját adja, mik az erősségeink és a gyengeségeink.

A 12 jegyre jellemző jellemvonások mind megtalálhatóak mindenkiben. Olyan mintha lenne bennünk 12 szerepszemélyiség, amelyek más és más életterületen aktivizálódnak.

Ezekből háromnak van meghatározó jelentősége, amiben a Nap, a Hold és az aszcendens – a születés pillanatában, a horizonton éppen felkelő csillagjegy – áll. Személyiséged alapját ennek a három zodiákus jegynek a jellemzői alkotják, melyeknek szintén van elemi besorolása. Viselkedésünkben és a környezetünkre adott reakcióink nagy részében meghatározó, hogy melyik elem van túlsúlyban.

Nézzük meg, mit mutatnak meg rólunk az elemek?

Kép: unsplash.com

TŰZ – KOS, OROSZLÁN, NYILAS

A tűz egy sugárzó, forrongó energia, akikben ez az elem dominál képesek az akaratukat egy adott irányba állítani. Jellemző rájuk a türelmetlenség, az önkontroll hiánya. Bátrak, merészek, lelkesek, becsületesek, gyakran gyerekesek és mernek kockáztatni.

Nagy belső erőt és áradó aktív élni akarást sugároznak. Ez egy öntörvényűen áramló energia, aminek dinamikus töltése van.

Lehetnek tombolóan szenvedélyesek, féltékenyek és tapintatlanok. Problémát okozhat ami kitartást igényel, nem képesek kivárni a hosszú távon eredményt hozó dolgokat és nehezen tűrik a monotóniát.

Mikor ezt az energiát kell megélni vagy erősíteni, azt megtehetjük magával a tűzgyújtással, de ide tartoznak a csípős és a forró ételek, italok fogyasztása. Színekben a piros, vörös viselése, sportban a gyors gyaloglás, rövidtávfutás, boksz, minden küzdősport és az autóversenyzés.

Kép: unsplash.com

FÖLD – BIKA, SZŰZ, BAK

A föld az anyagba strukturált energia. A föld típusoknak fontos az élet anyagi, fizikai oldala, a kézzel fogható dolgok és a látható eredmények. Gyakran földhözragadtak, racionalitás jellemzi őket és rendszeretet. Megbízhatóak, kitartók és szívósak, szeretik az állandóságot.

Akiben sok a földenergia az általában stabil és nehezen kimozdítható, lassú, konok és kitartó, praktikus, türelmes és kiszámítható.

Nem szeret kockáztatni és nehezen alkalmazkodik a gyorsan áramló eseményekhez. Sok feladata van az elengedéssel, mert nagyon ragaszkodó. A négy elem közül a legmegfontoltabb.

Akiben sok a föld elem, arra nagyon jól hatnak az ásványok, kövek. Amikor ezt az elemet pótolni kell, együnk földben termett dolgokat (pl. krumplit répát), magokat, lehetőség szerint kertészkedjünk vagy ültessünk, járkáljunk fűben mezítláb, vagy kiránduljunk hegyekbe, erdőbe. Sportban ide tartozik a hosszútávfutás, hegymászás, a súlyemelés és súlylökés.

Kép: unsplash.com

LEVEGŐ – IKREK, MÉRLEG, VÍZÖNTŐ

A levegő elem, egyfajta gondolatmenetet indító energia, fontos az intellektus. Könnyedség jellemzi, lényeges az információcsere a kötetlenség, az áramlásban és úton levés. Mozgékonyságot, rugalmasságot, kapcsolati képességet, közlést, átadást, közvetítést jelent. Szerteágazó figyelem és friss szellem jellemzi a levegőhangsúlyos típusokat.

Igazi társasági emberek, tárgyilagosak, jó együttműködők, a nagy érzelmek hiányoznak belőlük, nem bírják, ha nem szárnyalhatnak.

Nehezen viselik a földhöz kötött dolgokat, könnyen válhatnak szétszórttá. Félnek, hogy lemaradnak valamiről.

A levegő megélését segíti sportokban a kerékpározás, a tenisz és a torna. Színekben a fehér, a kék és a szürke. Ételekben a szelet csináló ételek, mint pl. bab, borsó. Mikor ezt az elemet kell egyensúlyba hozni sétáljunk és szellőztessünk sokat, válasszunk a szabadlevegőn végezhető tevékenységeket.

 

A többi horoszkópért kattints ide.